Neem telefonisch
contact op:
0523 – 613 621
Meld hier
je schade
Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Vanaf 2003 zijn rookmelders al verplicht in nieuwbouw woningen, maar vanaf 1 juli 2022 is het voor alle woningen verplicht om rookmelders te hebben.

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als bijvoorbeeld de wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt. Hoe sneller je een brand ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om je huis veilig te verlaten.

Waar moet je in ieder geval de rookmelder plaatsen?

Per 1 juli 2022 is het verplicht om op elke etage en in gesloten ruimtes een rookmelder te plaatsen. De rookmelder moet minimaal 50 cm van een muur of hoek worden geplaatst, en niet op de tocht of in de buurt van een mechanische ventilatie. Ook kan je het beste een rookmelder plaatsen in de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen (overloop).

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken waar je voor je veiligheid een rookmelder kan plaatsen zoals o.a. in iedere slaapkamer, in de woonkamer of andere verblijfsruimte en natuurlijk waar de wasmachine en wasdroger staan.

Heb je nog geen rookmelders in huis? Haal ze dan snel, want het is niet alleen verplicht! Maar het redt ook levens!

Bent u verzekerde bij de NH1816, dan kunt u brandpreventiemiddelen met korting kopen tot 30 juni a.s.
Op de website https://www.nh1816.nl/preventiewinkel kunt u een kortingscode aanvragen en daarna uw bestelling plaatsen.

Rookmelder